
Skapande verksamhet 1,2,3 och 4...
Byrådirektör:


Skapande verksamhet 1:
Byrådirektör vid Umeå universitet 1980 - 1989
Spännande år...!
Professor Egil Johansson anställde mig som byrådirektör vid universitetet direkt efter Lärarhögskolan. Jag arbetade tillsammans med Egil under 10 år. Han lärde mig hur man "bygger" stora verksamheter och mycket om tålamod och hur man hanterar konflikter. Jag trivdes mycket bra i den arbetsgemenskapen. Det var ett privilegium att få arbeta vid universitetet.
En viktig del vid universiteten är det man kallar "Forskningens informationsförsörjning". Universitetsbiblioteken är kärnan i den verksamheten. Att kunna få tillgång till vetenskaplig litteratur, källmaterial och underlag för forskningsinsatser. Tillsammans med Martin Vejbrink, Mats Danielsson och Bengt Grensjö var jag med att under Egils ledning skapa SVAR (Svensk Arkivinformation) i Ramsele Västernorrland och Forskningsarkivet vid Umeå universitet. Målet för vårt projekt och arbete var att förbättra "Forskningens informationsförsörjning" vid Umeå universitet och i förlängningen även för övriga universitet och högskolor i Sverige. Det känns bra.
Med historieprofessor Sune Åkerman Umeå universitet som handledare startade jag 1983 mina doktorandstudier i Historia parallellt med mitt arbete som byrådirektör. (Många år senare hyrde jag ut min mamma Märthas lägenhet i Göteborg till Sune...) För att arbeta inom universitetet med någon framgång är jag tvungen att forska eller undervisa. Förutom mitt tjänsterum i Humanisthuset hade jag mitt bord i Universitetsbiblioteket för mina forskarstudier. Jag försökte att smita dit så ofta jag kunde för mina doktorandstuider. Jag forskade i ämnet "Historisk Demografi". Jag skrev tillsammans med Mats Danielsson en B-uppsats och en C-uppsats samt en mängd läromedel inom ämnet.
Jag avbröt mina doktorandstudier och avslutade dem aldrig. En avbruten doktorsexamen räknas inte. Mitt arbete som byrådirektör som tog mycket tid var roligare. Forskningen var för ensamt och instängt för mig. Jag tyckte mer om det utåtriktade arbetet med människor. Det var en märklig känsla att se hur de ambitiösa studenter som jag tog in i vår verksamhet arbetade och pluggade frenetiskt och efterhand tog sina doktorsexamina när jag la min på hyllan...
Jag var under tio år lärare i metodkurserna Historia B och Historia C och även uppsatshandledare. Under några år hade jag även hand om metodkursen och var huvudhandledare inom uppsatskursen Religionskunskap C. Jag hade under tio år mycket distansundervisning i Sundsvall, Luleå, Haparanda och Stockholm. Jag var under tio år huvudlärare i Arkivkunskap A.
Egil sa alltid till mig "Tänk stort Björn...!"





Egil är en av de mest spännande människor jag träffat och var en god kamrat. Han var en vördad ikon inom forskarvärlden genom sin banbrytande forskning. Egil var professor inom två diciplliner. Dels var han professor i Pedagogik vid Umeå universitet och även professor i Folkundervisningens historia vid Forskningsrådet i Stockholm. Han var också präst. Egil var oerhört intelligent och en mästare på att lägga enorma "läggpussel" där han " drog i trådarna" och "stenarna föll ned"... Han drev en mängd projekt och "byggen" vid universitetet framförallt för forskningens informationsförsörjning.
En komplex människa - konfirmationsundervisningen och hans konfirmander var alltid viktigast och kom i första hand. Detta var något vi i arbetslaget alltid var tvungna att ta med i beräkningen. Forskningen och arbetet som professor kom i andra hand... Egil "kallpratade" aldrig för att hålla igång "konversationen". Samtalen hade ett syfte... Han förklarade ofta för oss i bibliska liknelser.
Hur kaotisk och stressad än omvärlden tycktes för andra rådde det ett totalt lugn kring Egil där han satt med knäppta händer och ett litet leende ... Man visste aldrig var man hade Egil. Mitt i ett anförande på ett stort möte i Stockholm eller i annat sammanhang kunde han avsluta och göra ett tecken till mig att komma fram och "ta över" och fortsätta anförandet...
Landsarkiven är mycket stora arkiv dit alla statliga myndigheter och kyrkan i regionen skickar in alla sina icke aktuella handlingar för arkivföring. Stora delar av detta arkivmaterial används dagligen inom universitetens forskning.
Landsarkivet för norra Sverige ligger i Härnösand 22 mil söder om Umeå univerisitet. Det gick under alla år långtradare med känsligt källmaterial mellan Landsarkivet och Universitetsbiblioteket i Umeå. Detta skapade ett stort slitage på källmaterialet.
Vårt stora projekt med att bygga och genomföra SVAR i Ramsele och Forskningsarkivet vid Umeå universitet och implementera verksamheterna inom arkiv- och biblioteken i Sverige kort beskrivet (projektet tog ca 10 år att genomföra...)
När spånplattefabriken i Ramsele i Västernorrland gick i konkurs tog Landsarkivet tillsammans med Umeå universitet genom vår försorg över lokalerna och personalen. SVAR (Svensk Arkivinformation i Ramsele) bildades. Micrrokortskameror installerades och började filma källmaterialet från Landsarkivet i Härnösand.
För att kunna ta emot det stora materialet vid Umeå universitet skapade vi Forskningsarkivet under Universitetsbiblioteket. När filmningen av Härnösands landsarkivs material var klart började filmningen av resterande landsarkivs material.
Detta innebar att vid Umeå universitets Forskningsarkiv fanns nu allt källmaterial på mikrokort från alla landsarkiv i landet. Från att inte ha haft något eget källmaterial vid Universitetsbiblioteket i Umeå fanns nu hela Sveriges samlade källmaterial vid det nystartade Forskningsarkivet vid Umeå universitet för forskningens informationsförsörjning i hela landet. Samtidigt skapades en "Forskarsal" för släktforskare vid SVAR i Ramsele. SVAR började nu sälja mikrokort till övriga arkiv, bibliotek, skolor och släktforskare i landet.
Under tiden vi skapade SVAR och Forskningsarkivet hade jag hand om Umeå universitets distanskurs "Arkivinformaiton på moderna medier" A 20 poäng som vi skapat för personal vid arkiven och biblioteken i Sverige för att de skulle lära sig teknikerna, förstå och kunna implementera de moderna medierna - datorer, mikroteknik m.m. i sin vardag. Kom ihåg att detta var för 34 år sedan. Det fanns knappt datorer och mobiltelefoner var inte uppfunna. Ingen hade en egen dator hemma. Vi var mycket tidigt ute och jag hade flera datorer både på arbetet och hemma.
De första åren höll jag kursen i Luleå, Sundsvall, Haparanda och Östersund dit jag bilpendlade varje vecka under fyra år med bilen full av datorer och material. Till Sundsvall (1982) och Luleå (1983) dagpendlade jag med bilen 60 mil varje fredag fram och tillbaka. När jag körde kursen i Haparanda 80 mil och Östersund 74 mil låg jag över natt innan jag körde tillbaka till Umeå igen. Det var tuffa år. Från 1985 gav jag kursen på distans i Umeå och Stockholm så att studenterna kunde komma till oss i stället för att vi åkte ut till dem.
Under 1980-talet när jag arbetade som Byrådirektör körde jag mycket distansundervisning helger och veckovis i hela Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. Långa avstånd med mycket bilkörning. Under 1990-talet arbetade jag som Metodiklektor och praktikexaminator vid Lärarhögskolan med lärarkandidater ute på praktik i skolorna i Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. Mycket bilkörning. Jag tror att jag kan säga att jag "kan" de flesta vägarna i norra Norrland efter många mil genom åren...
Intressant är att vi valde att alltid förlägga en distanskurshelg vid den årliga "Brännbollsyranhelgen" i Umeå då det var enorm fest runt omkring universitetet. (Inte hade jag då en aning om att Peter, Claes och David om 25 år skulle ta över hela Brännbollsyran...).
Efter många år så hade allt fallit på plats och SVAR fanns liksom Forskningsarkivet vid Umeå universitet och flera hundra av arkiv- och bibliotekarier runt landet hade gått våra kurser.
Att jobba vid ett universitet är ganska tufft där allt du gör ifrågasätts. Att under 10 år ha arbetat med och bygga det stora projektet vid universitetet var ännu tuffare med mycket resor och ständiga konflikter åt alla håll. Jag kände att jag ville ta nästa steg och sluta mitt arbete vid universitetet. Jag blev då tillfrågad om jag ville bli ansvarig för Forskarsalen vid Forskningsarkivet. Jag tackade nej då jag kände att jag efter 10 år hade gjort mitt vid universitetet och ville bort från universitetsmiljön - jag sökte i stället lärarjobb.
Jag hade aldrig arbetat som lärare efter lärarhögskolan. Jag fick tjänst vid högstadiet vid Tundasskolan i Robertsfors där jag arbetade under 10 år som lärare i Samhällsämnena och Svenska...
Forskningsarkivet och SVAR finns idag och är naturliga delar av Umeå universitet respektive Riksarkivet.
Jag är glad varje gång jag går upp till Forskningsarkivet på Campus vid UB och tar en fika med min "parhäst" Mats Danielsson som nu är chef för Forskningsarkivet och ser hur forskarsalen är full av forskare och studenter - Att vi tillsammans i gruppen genomförde detta projekt från ax till limpa...
Idag 34 år senare är Forskningsarkivet vid Umeå universitet en självklarhet. Ingen funderar kring ursprunget eller arbetet kring dess tillblivelse. Likadant är det med SVAR (Svensk Arkivinformation i Ramsele). De bara finns där... och det är bra, så skall det vara.
Det jag lärde mig under de åren var att inget jag ser här i världen har kommit till av sig själv. Det är alltid någon som har haft en ide, en vision och en dröm om hur han eller hon kan skapa något. Att det alltid finns ett motstånd mot förändringar. Att få med sig andra för sin ide...Att ingen utanför gruppen egentligen förstod vad det hela handlade om. Att det alltid krävs mycket och hårt arbete för genomförandet från ide till verklighet. Den viktigaste lärdomen från de här åren som jag bär med mig är att jag kan genomföra vad som helst om jag bara kan uppbåda viljan och styra min självdiciplin. Om jag kan skapa mg en bild i huvudet av iden så kan jag genomföra den "If I can dream it I can do it"!
Tyvärr gick kamraterna Egil Johansson och Martin Vejbrink bort alltför tidigt och kan inte vara med och dela glädjen med Forskningsarkivet...
Mitt arbete under tio år vid universitetet var viktiga och glädjefyllda år där jag lärde mig mycket. De åren har präglat mig i mitt fortsatta arbete...




Forskningsarkivet vid Umeå universitet 20 år...


















Min vän och kollega Martin Vejbrink...


Avhandlingar, uppsatser, böcker som mina arbetskamrater, kollegor och vänner vid Umeå universitet publicerade under de 10 år jag arbetade där...


















Ämneslärare:






Skapande verksamhet 2:
Ämneslärare Tundalsskolan Robertsfors 1990 - 1999
Ämneslärare i Svenska och Samhällsvetenskapliga ämnena årskurs 7 -9. Av Kommunförbundet utsedd som EU-samordnare inom skolorna i Västerbottens län och som representant för Västerbotten medlem i EU-Programkontoret, Stockholm. Mitt arbete som lektor i Metodik (Praktikexaminator) vid Lärarhögskolan Umeå universitet...
Jag slutade mitt arbete som byrådirektör vid Umeå universitet i och med att jag längtade att få undervisa. Jag hade inte arbetat som lärare sedan jag gick ut Lärarhögskolan.
Jag har en lärarsjäl i mig - min biologiska farfar var lärare i Halmstad, adjunkt i matematik...!
Rektor Sture Bäckström Tundalsskolan Robertsfors anställde mig som lärare i Svenska och SO 1990. Jag var mycket faschinerad av Stures pedagogiska modell och sökte mig till Tundalsskolan i Robertsfors 6 mil norr om Umeå även om jag var tvungen att bilpendla 12 mil varje dag. Jag trivdes mycket bra som lärare på Tundalsskolan och mitt arbete som klassföreståndare för ungdomarna.
Att vara lärare är ett mycket långsiktigt arbete där jag som seriös lärare måste göra en "livsplanering", 3-årsplanering, årsplanering, terminsplanering, månadsplanering, veckoplanering, dagplanering, timsplanering för var och en av dina elever och över tid se hur "stenarna trillar ned där de skall"... Och verkligen tycka om mina elever! Jag arbetade under 10 år som lärare vid Tundalsskolans högstadium.
Som lärare är kunskaper viktiga. Jag fick möjlighet att fortbilda mig under de här åren. Bland annat åkte Carina och jag runt i Kina 1996 på en fortbildningsresa för lärare som Robertsfors kommun betalade för mig.
Parallellt med mitt arbete som lärare vid skolan var jag av Kommunförbundet utsedd samordnare för EU-projekt inom skolorna i Västerbottens län. Detta innebar att jag satt med som representant för Västerbottens län i EU-Pogramkontoret Stockholm och jobbade med EU-frågor på olika plan. Jag drev olika projekt tillsammans med skolor i Österrike, FInland, Danmark och Spanien. Detta gjorde att jag senare startade bokförlaget där jag bl.a. gav ut boken "Så lyckas EU-projektet". Mina internationella projekt bl.a. med Konsthögskolan i Palma Mallorca gjorde att jag många år senare kom att mer permanent hamna i Palma...
Jag arbetade parallellt vid Lärarutbildningen Umeå universitet. Bland annat som lektor i Metodik (Praktikexaminator) ute i skolorna. Varje år hade jag lärarkandidater som jag besökte under deras praktik ute i skolorna i Västerbotten och Norrbotten och betygsatte dem (om de var lämpliga som lärare).
Jag arbetade även heltid ett par terminer som lektor i Metodik vid Lärarutbildningen. Bland annat åkte jag 1997 tillsammans med lärarkandidater till Indien i ett projekt.
Åren som lärare vid Tundalsskolan var viktiga år i mitt liv! Jag träffar ibland nu elever jag hade som lärare i Robertsfors och de kommer fram till mig och pratar lite. De är vuxna nu - de samtalen känns alltid bra! Jag var nog ganska bra som lärare. Jag trivdes mycket bra som lärare...









1996 Studieresa med en grupp lärare till Kina och runt i Kina med tåg och flyg tillsammans med Carina... Under en vecka hyrde vi i gruppen cyklar och cyklade runt i hela centrala Peking tillsammans med alla kineser. Alla cyklade - man var en del av den stora "massan"! Gatuskyltar på kinesiska, lätt att cykla vilse i gränderna och ingen gatubelysning - kolmörkt på kvällarna men mycket tryggt. Vi har varit flera gånger i Peking under senare år. Totalt förändrat med enorm biltrafik...



Taj Mahal i Indien...

Dopp i "Moder Ganges"...
1997 Jag reste som lärare vid lärarutbildningen med lärarkandidater till Indien och runt i Indien med tåg, buss och flyg (Dehli, Varanasi, Tai Mahal, Chennai (Madras) och Mumbai (Bombay)...

Företagare:











Skapande verksamhet 3:
Ägare Cafe KOPP MVG-Gallerian Umeå
Att "komma hem"...!
1998 (18 år sedan) när jag var 50 år köpte jag Cafe KOPP i MVG-gallerian och slutade 1999 helt som lärare. När jag köpte cafe KOPP var det som att "komma hem". Jag har sedan dess alltid trivts mycket bra med näringslivet och som egen företagare.
Hela familjen, kamrater till barnen och vänners barn har genom åren alla arbetat på cafeet...
Peter, Claes och David arbetade under hela sin uppväxt lördagar och söndagar på cafeet. De fick tidigt lära sig att ansvara för cafeet och lära sig företagandets villkor.
Vi rev Cafe KOPP 2008 och byggde COFFEEHOUSE UMEÅ och Peter tog senare över verksamheten. Han rev COFFEEHOUSE UMEÅ och köpte grannen Presspoint som han la ner och byggde sedan salladsrestaurangen BRA DAG 2014 som Peter sålde 2019..




1998 när jag arbetat som lärare vid Tundalsskolan i Robertsfors i tio år kände jag att jag ville göra något annat. Jag tryckte upp ett enkelt "visitkort" på skrivaren hemma och gick runt till lite olika företag i Umeå som jag tyckte verkade trevliga och frågad om de ville sälja sitt företag och så lämnade jag mitt "visitkort".
I samma vecka ringde ägaren till "Cafe KOPP" i MVG-gallerian som hade mitt "visitkort" och frågade om jag ville köpa cafeet då han skulle flytta till Uppsala och starta ett nytt företag... Över 1 miljon människor passerar "Cafe KOPP" varje år - "Superläge"...
Jag tackade direkt ja och vi kom överens om en köpeskilling och tillträdesdag. Så gick det till när jag för 19 år sedan köpte "Cafe KOPP" och blev arbetsgivare.











Företagarföreningsordförande:





Skapande verksamhet 4:
Ordförande Företagarföreningen MVG-gallerian 1998 - 2005
(Gamla Domushuset) Umeå... Gågatan/Kungsgatan/Rådhustorget
(50 butiker, restauranger och cafeer) AP-fastigheter.
Mitt uppdrag som ordförande gjorde att jag växte i mig själv och i min ledarroll - jag "blev" rent fysiskt ordförande för Företagarföreningen i MVG-gallerian där jag hade och förväntades ha "tolkningsföreträde" i alla frågor ...!
Jag var under flera år ordförande i Företagarföreningens styrelse när vi byggde om gallerian från "Victoriagallerian" till "MVG-gallerian". Jag lärde mig under de åren mycket om företag och företagandets villkor. Att "Min enda trygghet är vad som finns i kassan vid stängningsdags..." Allt var ganska enkelt - det handlade alltid om pengar! Detta var mycket kortsiktigare än något av mina tidigare arbeten och uppdrag. Här gällde det "varje dag" - "vinna eller försvinna"...
Det var tuffa år! Jag förväntades som ordförande att självständigt som frontfigur och symbol " leda" arbetet i gallerian och att med kort varsel "ta egna beslut" och stå för konsekvenserna samt framförallt att "driva" verksamheten framåt vilket jag lärde mig under de här åren. Jag hade stor nytta av min utbildning i ungdomen vid Göteborgs Stads Handelsskolor - Ettåriga kursen i "Inköp, försäljning och reklam" - tillsammans med mina tidigare erfarenheter som ordförande i BRF Mesosten och arbetet vid universitett.
Att jämka "Clas Ohlsson", McDonalds, H&M och Kapp-Ahl med enmansföretagaren i gallerian om exempelvis öppettider. "Särintressenas marknad". Varje butik hade ett visst antal röster baserat på kvadratmeteryta - så skilt från övriga samhället. Alltid knepigt att få till det vid omröstningar inom galleriaföreningen... Min roll - Jämkningar och att skapa "vänner" för min linje - men framförallt att ha "visioner" kring hur vi skulle kunna öka omsättnngen totalt i gallerian.
Min viktigaste roll som ordförande var att på alla sätt vända umeåbornas vanor till att åka in till centrum och till MVG gallerian och handla och fika i stället för att åka ut i naturen och åka skidor... Från början förstod ingen av ägarna och butiksföreståndarna i gallerian vad jag menade utan tyckte att jag var korkad. Självklart skulle man en vacker dag ut och åka skidor? Nej, sa jag . Det viktiga är att kunderna kommer till oss i gallerian och handlar om det så är dygnet runt - det är vår enda roll!
Att som ordförande våga "sticka ut" och att hela tiden vara en personlig "motpart" till fastighetsägaren AP-fastigheter (pensionsfonderna) och senare Norrporten i Sundsvall.
Tillsammans med fastighetsägaren Norrporten anställde jag en Gallerialedare (Anna Hållsten från Arkadens köpcentrum i Göteborg - se länk till artikel nedan i VK "MVG-gallerian fyller 10 år 2017") vars uppgift skulle vara just detta. Att med alla medel få in kunderna i Gallerian! Jag stod för en större del av finansieringen av Centrumledarna och organisationen Umeå C - detta var ett stort konfliktområde inom galleriaföreningen. Många tyckte att detta var onödiga kostnader. Jag vidhöll att det var väl investerade pengar på lite sikt.
I nära samarbete med Gallerialedarna, Centrumledarna, organisationen "Umeå C" drev jag budskapet att vi måste få in umeborna till stan och MVG-gallerian på söndagar. Jag tycker att vi lyckades ganska bra med att vända umebornas söndagsvanor. Söndagarna hade varit i det närmaste dött i gallerian speciellt vid vackert väder tidigare - inga kunder. Under min tid som ordförande vände detta till att bli kanske den bästa shoppingdagen under veckan i gallrian - folk är ju lediga...
"Söndagsshopping/fika" i MVG-gallerian blev mycket populärt under min tid som ordförande för Företagarföreningen. De digitala mätarna vid gallerians portar mätte varje dag hur många kunder som kom in i gallerian var en katalysator för styrelsens arbete och en stående punkt vid våra sammanträden...
Jag hade ett mycket nära samarbete med fastighetsägaren Norrporten som tog över efter AP-fastigheter. Bland annat så anordnade vi i styrelsen tillsammans med Norrporten en studieresa till Barcelona för alla butiksägare/föreståndare i gallerian för att titta på olika gallerior i Barcelona. Resan och uppehället bekostades av Norrporten.
Som ordförande i Företagsföreningen för den största gallerian i stan satt jag automatiskt också med i styrelsen för "Centrumgruppen" i Umeå sammansatt av företagare och fastighetsägare i Umeå centrum.
Genom dessa uppdrag fick jag stor insyn i komplexiteten i hur företag och företagande fungerar - risker och risktagande. Jag fick också insikter i människors liv och hur arbetsmarknaden i Sverige ser ut. Fick vetskapen om hur saker och ting fungerar som jag tidigare aldrig haft en aning om.
Jag är glad över att som ordförande i MVG gallerians Företagarförening och styrelsemedlem i Centrumgruppen med Umeå C ha varit en del i och tillsammans med olika konstellationer ha varit delaktig i Umeå centrumhandels utveckling...
Jag fick under denna tid mycket nya kontakter inom näringslivet i Umeå. Många av de jag mötte under den här tiden bl.a. vännerna i "Lunchakademin" blev vänner som jag fortfarande har nära kontakt med...







