Skapande verksamhet 8,9,10 och 11...

Kulturnämndsledamot:

Skapande verksamhet 8:
Ledamot Kulturnämnden Umeå 2003 - 2006


Jag älskar "kultur"...!
Kulturnämnden Umeå - Jag satt från 2003 under ett antal år med i Kulturnämnden i Umeå. Jag lärde mig att mer än 90% av hela Kulturnämndens budget går till Biblioteken och deras anställda. I Kulturnämnden råder konsensus - inga partipolitiska utspel. Spännande människor som satt i Kulturnänmden med ett brinnande och genuint intresse av kultur.
Jag tycker att man borde diskutera Biblioteken och deras roll då de kostar otroligt mycket pengar - fyller de den roll vi vill att de skall ha...? 

Under åren som Kulturnämndsledamot gick Carina och jag mycket med fribiljetter på teater och musikevenemanger  i Umeå då det ingick att besöka de olika aktiviteterna. Likaså att besöka den årliga Bokmässan i Göteborg. Det gav inom kultursektorn lokalt ett visst anseende att vara "Kulturnämndsledamot" ...






Gymnasieprogramsordförande:

Skapande verksamhet 9:
Ordförande Programrådet "Arena gymnasieprogram" 1999 - 2003
Midgårdsskolan Umeå


Valfrihet var mitt slagord...!
Jag satt 1999 automatiskt som Skolstyresleledamot ordförande i Programrådet för det nystartade gymnasieprogrammet "Arena". 
Vi ville göra programmet som ett amerikanskt "Highschool" program med en palett av valmöjligheter för eleverna.

”Skapa din arena! Entreprenörskap – företagsamt lärande.
Arenaprogrammet skapades med inriktning på kultur, media och entreprenörskap. Det fanns inget annat samhällsprogram i Sverige där man kunde välja skapande aktiviteter förutom pluggämnen. När vi skapade programmet tyckte vi att skapandet ska finnas med, att båda hjärnhalvorna ska få något."

Det nya arenaprogrammet blev populärt och var Umeås populäraste efter frisörsprogrammet. Tyvärr finns inte programmet längre då det inte passade in i "Det nationella programutbudet".

Många är de ungdomar i Umeå idag som om du frågar dem gått på "Arena"... Känns roligt varje gång man hör det. Jag är mycket glad åt det kommunala gymnasieprogrammet "Arenas" framgång...




Näringslivsstyrelseledamot:

Skapande verksamhet 10:
Ledamot Näringspolitiska Rådet Västerbotten 2000 - 2009


Lärorikt Rådsarbete...!
Näringspolitiska Rådet Västerbotten. Näringspolitiska Rådet är en av Svenskt Näringsliv och Företagarna löst sammansatt grupp med cirka 20 medlemmar - valda delar av länets företagare och alla riksdagspolitiker från länet som träffas 4 gånger/år. Vid mötena fanns en "tyst överenskommelse" att ingen skulle driva partipollitik utan att vi tillsammans i diskussionerna skulle ha Västerbottens läns bästa för ögonen...

I egenskap av ordförande för MVG-gallerians Företagarförening och ägare till Kompetensnätverket blev jag invald i Rådet.  Vi diskuterade vilka näringspolitiska frågor som är viktiga för länet och hur vi ansåg att de skulle föras fram av politikerna i Riksdagen och de olika Utskotten. Mycket lärorika år där jag fick insyn i en helt ny värld där "De stora frågorna" debatterades.

Till skillnad från lokalpolitiken så upplevde jag att alla i Rådet var ytterst kompetenta och pålästa medlemmar oavsett bransch och politisk färg...
Jag lärde mig mycket om hur samhället "verkligen" fungerar under min tid i Rådet. Detta var ytters intressanta möten där jag kände det som en förmån att få sitta med och lyssna och förväntades ha synpunkter på de stora "länsinfrastrukturfrågorna" - vägbyggen, gruvor.
Min känsla av hur ensamt det måste vara för våra riksdagspolitiker när de likt entreprenörer i sin ensamhet måste bygga olika scenarior för att skapa arbetstillfällen och hela koncept för genomförandet. Ytterst lärorika möten under de åren...

 

Friskolemedgrundare:

Skapande verksamhet 11:
Medgrundare Minervaskolan friskola Umeå 2000


Minervaskolan är en stor glädjekälla...!
Minervaskolan friskola Umeå. Jag var en av de fyra som tillsammans med nuvarande skolchefen för Minervaskolan la grunden till Minervaskolan. Vi satt tillsammans under några kvällar hemma i skolchefens kök och diskuterade och skrev ihop ansökan till Skolverket. Bl.a. diskuterade vi och skrev in det kontroversiella "Kontraktet" som senare har blivit mycket offentligt skrivit om. Jag rekommenderade att skolan skulle vara ett aktiebolag i och med att den bolagsformen är helt transparent. Jag satt samtidigt från 1999 i Skolstyrelsen Umeå och Skolstyrelsens AU. Jag kunde inte vara för drivande med friskolan.

Minervaskolan är nu den kanske största skolan i Umeå där man i år byggt en helt ny stor byggnad för gymnasiedelen av skolan som har elever från förskola upp till gymnasiet.  

Minervaskolans byggnad var tidigare Lärarhögskolan där jag studerade till lärare när jag kom till Umeå 1975... kändes nästan som om cirkeln var sluten!

David gick högstadiet på Minervaskolan...
Roligt varje gång man hör elever som är nöjda att de går eller har gått på Minervaskolan...